2024’da Dünyanın TOP 10 En Pahalı Markaları

Bu makalede, 13 Mart 2023 için en değerli global markalar hakkında güncel bilgileri topladık.

2024’da Dünyanın TOP 10 En Pahalı Markaları
Olga Protska Senior Content Writer & 2D Artist
2024’da Dünyanın TOP 10 En Pahalı Markaları

Wikipedia'ya göre, marka bir üreticinin işareti ve tüketiciler arasında yüksek üne sahip ticaret markasıdır.

Marka kavramının bir şirket kavramından daha dar olduğuna dikkat etmeliyiz; bir şirket birkaç markaya sahip olabilir, örneğin: Google bir markadır ve Alfabe ise bir şirkettir.

Bakmanızı ve pazar büyüklüğüne göre en büyük şirketlerin listesi ile karşılaştırmanızı öneririz.

Hadi başlayalım.

Dünyanın 10 En Değerli Markası

#1

Apple inc.

482 milyar dolar
Apple Anonim şirket

Endüstri: elektronik, bilgi teknolojisi.
Ürünler: Kişisel bilgisayarlar ve tabletler, cep telefonları, müzik çalarlar …

Apple dünyanın en pahalı markası. Bugün şirket logosu muhtemelen birçok kişi tarafından tanınmaktadır, çünkü Apple, gerçekten derecelendirme kuruluşlarından uzmanlar tarafından değeri 355 milyar dolar olarak tahmin edilen en başarılı ve güçlü marka haline gelmiştir.

Şirket 1 Nisan 1976'da Steve Wozniak, Ronald Wayne ve Steve Jobs tarafından kurulmuştur. Üçlü başlangıçta ev bilgisayarlarının montajına ve PC'ye özel modeller üretmeye başladı, ancak en büyük başarıları Apple'ın kendi mobil ürünlerinin hattını- iPhone akıllı telefonları ve iPad tabletleri dünyaya tanıttığı son yıllarda geldi

Günümüzde ürün yelpazesi geniştir ve akıllı kol saatleri, bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar ve daha fazlasını içerir. Bununla birlikte, "apple" cihazlarının popülaritesinin özelliği, Steve Jobs tarafından sunulan yüksek kaliteli, şık bir tasarım ve mükemmel bir pazarlama programıdır.Bugün şirketin yaklaşık 132.000 çalışanı olan dünya çapında binlerce ofis, marka mağazası ve servis merkezi bulunuyor.

Apple'ın merkezi ABD, Kaliforniya, Cupertino kentindedir.

#2

Microsoft

278 milyar dolar
Microsoft Halka açık şirket

Sektör: yazılım geliştirme.
Ürünler: Microsoft Office, Microsoft Windows, Xbox.

Uluslararası üne sahip şirket 1975 yılında, şu anda dünyanın en zengin insanlarından olan Bill Gates tarafından yaratıldı. O sırada Microsoft, bilgisayar deneyimini kullanıcı dostu ve sezgisel hale getirecek ev bilgisayarları için paketlenmiş yazılımı kullanmayı öneren ilk yazılım geliştirici idi. Bu yazılım – Windows işletim sistemi – sıradan kullanıcıların PC bilgisayar becerilerini kolayca geliştirmelerine izin verdiği için gerçek bir atılımdı. Sistem, şirkete inanılmaz başarı ve büyük kar getirdi.

Bugün, Microsoft, PC yazılım pazarında da lider firmalardan biridir; Microsoft Office adlı belgelerle çalışmak için bir dizi uygulama ve yeni yazılım işletim sistemlerini ve diğer yazılım programlarını yayınlar. Ayrıca, Microsoft kendi mobil cihazlarını ve aksesuarlarını, video, ses ve ofis ekipmanlarını üretmektedir.

Şirket merkezi Washington, ABD'de Redmond'da bulunmaktadır.

#3

Amazon

275 milyar dolar
Amazon şirket

Sektör: Perakende ticaret.

Amazon internet üzerinden farklı mallar satan ve teslim eden bir Amerikan perakende şirketidir.

İnternet kullanıcıları, tedarikçileri ve üreticileri Amazon web sitesini çevrimiçi bir mekan olarak kullanarak herhangi bir ürünü kendi başlarına satabilirler. Şirketin ana iş kolu sadece çeşitli malları satmaktır. Hizmetin popülerliği, yüksek kaliteli ürünler, düşük fiyatlar, hızlı teslimat ve geniş ürün çeşitliliği sayesinde yükseldi.

Şirket 1994 yılında Jeff Bezos tarafından kurulmuştur. Amazon merkezi Seattle, Washington'dadır.

Genel tahminlere göre, şirketin yaklaşık 647.500 çalışanı var ve şu anda 321 milyar dolardan fazla varlığa sahip. Yıllık deviri yaklaşık 458 milyar dolar.

#4

Google

252 milyar dolar
Google şirket

Sektör: İnternet.

İnternetteki en büyük arama ağı olan Google, muhtemelen tüm küresel ağ kullanıcıları tarafından bilinir. Bu nedenle, "Google" markası dünya sıralamasında en pahalı olanlardan biridir.

Uzmanlar, değerini onu dünyanın üçüncü en ünlü markası yapan 263 milyar dolar olarak tahmin ediyorlar.

1993 yılında Sergey Brin ve Larry Page tarafından kurulan şirket, günde milyarlarca sorguyu işleyen bir arama hizmetine odaklanmıştır. Gelişmiş arama motoru sayesinde, hizmetin yaratıcıları, şirket için en büyük gelir payını yaratan İnternet'teki en güçlü reklam kümesinden birini uygulamayı başardı. Ancak, bu, şirketin tek ürünü değil – zamanla birçok yeni proje geliştirildi. Google şu anda kendi ürettiği mobil cihazlar ve onlarla çalışmayı amaçlayan yazılımlar (örneğin Android OS) çıkarmaktadır ve YouTube, Gmail, Google Maps, Google AdWords ve benzeri birçok popüler İnternet servisinin sahibidir.

Merkezi: Mountain View, Kaliforniya, ABD.

#5

Walmart

112 milyar dolar
Walmart Süpermarket

Sektör: Perakende ticaret.
Ürünler: Unlu mamüller, biralar, dondurulmuş pişmemiş yemekler, et, ilaçlar, deniz ürünleri ve diğer ürünler.

Walmart, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da ortalamasından daha düşük fiyatlarla ürünler sunan en büyük perakende mağazalar zinciridir. Sam Walton tarafından kurulmuştur ve merkezi Arkansas eyaletinin kuzey-batı kısmında bulunan Bentonville'dedir.

İlginçtir ki, Walmart şimdiye kadar Walmart, örneğin Amazon gibi aynı etkin dağıtım sistemini kurmayı başaramadı.

Yine de bazen şirket hayata orijinal fikirler getiriyor. Örneğin, mallarını çevrimiçi satın alan komşularına teslim etmeyi kabul eden alıcılara 2013 yılında bir indirim sistemi teklif edildi.

Sıralamada ilk yeri almasına rağmen, Walmart'ın genişleme, Amazon'a karşı rekabetçi savaş ve müşterileri tarafından sık sık eleştiri problemleri gibi eksiklikleri var.

Ancak, bunlar şirketin kapitalizasyon seviyesine ve uluslararası etkisine izin vermek konusunda kritik olmaktan uzaktır.

Birçok analitik uzmana göre, Walmart dev boyutundan dolayı sadece “kendi ağırlığı” altında “çökebilir”. Kimse, arka plandaki çalışma sürecini organize eden devin, “konumlarınızı” derhal yeniden düzenlemek için 7 gün 24 saat hazır olmanız gereken hızla büyüyen pazara hızla adapte edip edemeyeceğini bilmiyor.

#6

Facebook

101 milyar dolar
Facebook şirket

Sektör: İnternet.
Ürünler: sosyal ağ.

Facebook, Şubat 2004’te Mark Zuckerberg tarafından geliştirilmiştir. Facebook sosyal ağı şu anda her gün 2 milyardan fazla kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

101 milyar dolarlık değer bir İnternet projesi için popülerliğin ve talebin astronomik bir göstergesidir. Bugün, Facebook çevrimiçi reklamcılık nedeniyle yılda 22 milyar dolar net kar elde ediyor.

Merkezi Menlo Park, Kaliforniya, ABD’dedir.

#7

Samsung

88 milyar dolar
Samsung Elektronik

Sektör: Elektronik.
Ürünler: Elektronik, ev aletleri, gemi yapımı, uçak mühendisliği, finans, kimyasallar ve eğlence.

Samsung, tüketici elektroniği üreticisi olarak dünya çapında tanınır.

Şirket, 1938'de Güney Kore'de kuruldu. 1969'de Sanyo, Samsung ile birleşerek Samsung Group'un doğmasına neden oldu. Sonuç olarak, pazarlama yaklaşımları ve şirketin misyonu değişti. 1980 yılında, Samsung klimalarının ilk modelleri, Samsung şirketinin Avrupa ve Asya pazarlarındaki iklimsel ekipman üretimi alanındaki başarılı gelişiminin başlangıcına işaret olarak pazarda ortaya çıktı.

1983 yılında Samsung şirketi kişisel bilgisayar üretimine başladı. 1991-1992 yılları arasında ilk cep telefonu üretim hattının geliştirilmesi tamamlandı. 1999'da Samsung Electronics, Forbes Global dergisinin tüketici elektroniği üretimi kategorisindeki ödülünü kazandı.

Günümüzde Samsung Group, çeşitli ürünlerle ilgili birçok üretim hattına sahiptir.

Şirket, Güney Kore Cumhuriyeti Gyeonggi-do'nun başkenti Suwon'da bulunmaktadır.

#8

Coca-Cola

67 milyar dolar
Coca Cola şirket

Sektör: gıda sanayisi.
Ürünler: alkolsüz içecek.

Coca-Cola, dünya çapında en meşhur gazlı meşrubat olan, şirketi için yıllık 6 milyar dolardan fazla net kazanç sağlıyor.

Ünlü içecek markası 1882 yılında kuruldu. Bugün şirketin ürün paketi Fanta, Sprite, Diet Coke ve Schweppes gibi içecekleri de içeriyor. Günümüzde, çok sayıda kendine ait varlık, yüksek karlılık, büyük bir kadro ve verim nedeniyle, “Coca-Cola” markasının değerinin 57 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Merkezi Atlanta, Georgia, ABD'de bulunmaktadır.

#9

Toyota

60 milyar dolar
Toyota şirket

Sektör: otomobil üretimi.
Ürünler: otomobiller.

Bir Japon şirketi olan Toyota, 1924 yılında faaliyete başladı ve Sakichi Toyoda tarafından kuruldu. İlginçtir ki, otomobil değil dokuma tezgahı üretmekteydi. Oğlu Kiichiro Toyoda, otomobil imalatına ilgi duydu ve akıllı bir üretim makinesinin patentinin satılmasından elde edilen fonlarla otomobil üretimi için bir bölüm oluşturdu.

Küresel otomobil satışları 2018'de neredeyse 272 milyar dolara ulaştı. O zaman Japonya'da otomobil satışları, şirketin küresel pazardaki etkinliğinin bir kanıtı olarak önemli ölçüde azaldı.

Merkez Toyota, Aichi, Japonya'da bulunmaktadır.

10

Mercedes-Benz

56 Milyar Dolar
Mercedes-Benz

Sektör: otomobil üretimi.
Ürünler: otomobiller.

Dünyanın en tanınmış otomotiv markalarından biri olan Alman şirketi Mercedes-Benz, 1926 yılında iki ezeli rakibin birleşmesiyle kuruldu. 2018'den bu yana Mercedes-Benz, otomobil üretim şirketlerinin sıralamasında ikinci sıradaki yerini koruyor.

Mercedes-Benz, dünya çapında ünlü premium otomobiller, otobüsler ve kamyonlar üretmektedir. Şirket dünya çapında yaklaşık 168.000 kişiyi istihdam etmektedir.

Merkezi Stuttgart, Almanya'da bulunmaktadır.



#11 – #30 en pahalı markalar listesi

# Marka Değer Sektör
11 Disney $50,3 milyar dolar Technology
12 NIKE $42,5 milyar dolar Apparel
13 BMW $41,6 milyar dolar Automobile industry
14 Louis Vuitton $36,8 milyar dolar Luxury
15 Tesla $36,4 milyar dolar Electric Cars
16 Cisco $36,2 milyar dolar Technology
17 Intel $35,8 milyar dolar Technology
18 IBM $33,3 milyar dolar Technology
19 Instagram $32 milyar dolar Internet
20 SAP $30,1 milyar dolar Technology
21 Netflix $26,7 milyar dolar Technology
22 Adobe $24,8 milyar dolar Software
23 Chanel $22,1 milyar dolar Luxury
24 Hermès $21,6 milyar dolar Luxury
25 J,P, Morgan $21,4 milyar dolar Financial services
26 Honda $21,3 milyar dolar Automobile industry
27 YouTube $20,9 milyar dolar Internet
28 IKEA $20 milyar dolar Retail
29 Pepsi $19,5 milyar dolar Food industry
30 UPS $19,4 milyar dolar Transport services

*Bazı veriler, son dönemlerde yayınlanan raporlara erişim eksikliği veya sınırlı erişim nedeniyle doğru olmayabilir.

Marka değeri nasıl tahmin edilir?

Bir marka değerini tahmin etmenin farklı yolları vardır, ancak çoğu tartışmalıdır. Değer kavramını anlar herkes kendi tarzında anlar, bu yüzden tahmin genellikle özneldir.

Marka değerinin tahmininde popüler yöntemler ve yaklaşımlar şunlardır:

Toplam tutar. Marka, yaratılmasından bu yana markayı oluşturmak için katlanılan tüm maliyetlerin toplamına dayanarak tahmin edilir. Reklam maliyetlerini, varlık satın alma maliyetlerini, çalışan maaşlarını vb. içerebilir. Elde edilen toplam tutarı endeksledikten sonra, markanın gerçek değerini elde ederiz.

Elde edilen değerin sadece markalaşma maliyetini yansıtacağını ve marka sahiplerinin markayı bu maliyetle satmayı kabul edemeyeceği gerçeğini unutmayın.

Piyasa değeri. Bu en kolay tahmin yöntemidir. Sadece ihraç edilen hisse sayısını onların piyasa değeri ile çarpıyoruz. Bu arada, dünyadaki en pahalı hisse senetleri listemiz var.

Bu yöntemin dezavantajı şudur: piyasa fiyatı oldukça hızlı değişiyor, marka değeri bir kriz sırasında önemli ölçüde düşüyor ve bunun tersine bir aktif yatırımcılar tarafından aşırı değerlenebilir.

Gelir. Yöntemin özü, markayla doğrudan ilişkili olan gelecekteki net gelirin, markanın şu ankı değerini tahmin etmek için hesaplanmasıdır.

Yukarıda açıklanan yöntemler ham veri oluşturur, bu yüzden bu makalede, Forbes'in çevrimiçi baskısına göre markaların değeri hakkındaki verileri kullandık.

Olga Protska
Olga Protska Senior Content Writer & 2D Artist