AutoTrendLines
AutoTrendLines Ekran Görüntüleri (8)
AutoTrendLines - Genel Bakış
AutoTrendLines MT4 veya MT5 için en doğru trend (eğilim) çizgilerini gösteren ve bunları grafikte otomatik olarak çizen bir göstergedir.
Günlük ticaretinizde trend (eğilim) çizgilerini sık sık kullanıyorsanız, bu gösterge işinizi çok kolaylaştıracaktır ve her seferinde çizgileri manuel olarak tespit etmeniz ve çizmeniz konusunda işinizi kolaylaştıracaktır.
Gösterge sadece en güncel ve doğru trend (eğilim) çizgilerini gösterir. Bu, fiyatla etkileşimi artık beklenmiyorsa çizginin grafikten kaldırılacağı anlamına gelir.
Gösterge yeniden çizmez ancak yeni aşırılıklar meydana geldiğinde çizgilerin açısını değiştirebilir. Gün içi ve orta vadeli Forex ticareti için en uygundur.
Çalışmak için en uygun zaman dilimleri M15-H1’dir.
Gösterge kimler için uygundur?
Trend (eğilim) çizgileri (TÇ) temel bir analiz aracıdır, yani herhangi bir gösterge ve ticaret sistemi ile uyumludur.
Eğer acemi bir tüccarsanız, bu gösterge, bir trend çizgisinin ne olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra, işlemdeki göstergenin nasıl çalıştığını izlerken trend çizgilerini kendi başınıza da nasıl çizebileceğinizi öğreneceksiniz.
Trend çizgilerini nasıl analiz edebileceğiniz ve bunları uygulamada nasıl kullanabileceğiniz ile ilgili teknikleri aşağıda bulabilirsiniz.
Deneyimli tüccarlar için gösterge trend çizgisi seçeneklerini önerecektir ve bu sayede onları ayarlarken çok fazla zaman kazanmanızı sağlayacaktır.
Trend Çizgileri Çizim Tekniği
Gösterge ilk başta grafikteki tüm olası trend çizgilerini bulmaya çalışır ve ardından kabaca yapılan birkaç filtrelemenin ardından bulunan çizgilerin yarısından fazlasını eler. Sonrasında kalanların kalitesini kontrol eder ve en iyi iki trend çizgisini görüntüler.
Böylece grafikte aynı anda sadece iki çizgi olabilir:
- Yükselen trend çizgisi (mavi);
- Alçalan trend çizgisi (turuncu).
Trend İz Düşümü
Göstergeyi kurduktan sonra trend çizgilerinin iki kısımdan oluştuğunu göreceksiniz: noktalı olanlar ve düz olanlar.
Düz olan göstergenin belirleyebildiği trend çizgisidir.
Noktalı olan trend devamının önerilen yönüdür ve aynı zamanda fiyat ve trend çizgisi arasındaki potansiyel etkileşimlerin alanıdır.
Yukarıdaki görselden de görülebildiği gibi, gösterge doğru ve yanlış kırılmaları mükemmel bir şekilde tanımlar.
Trend Çizgileri Kullanılarak Nasıl Ticaret Yapılır?
Trend çizgileri ile ticaret tekniklerinin çoğu iki ana gruba ayrılabilir:
- Trend çizgisinden (tersine) fiyat sıçraması;
- Trend çizgisi kırılması.
Trend çizgileri nadiren fiyat hareketinin vektörü olarak kullanılır.
TÇ’den fiyat sıçraması
Trend doğrultusunda ticaret yapmanın en başarılı olduğu görüşünü duymuş olmalısınız. Bu durum varlık fiyatının trend hareketiyle devam ederken tersine bir durumun daha az ihtimalle olması ile açıklanmaktadır.
Yukarıdaki mantığa dayanarak, fiyat trend çizgisine dokunduktan bir sonraki sefer bir ticaret açmak en iyisidir. Bunu yaparak potansiyel olarak karlı bir ticaret yapmış olursunuz ve en uygun ödül risk oranını da elde edersiniz.
Yani "TÇ'den fiyat sıçraması" şu anlamlara gelmektedir:
- Al eğer fiyat yükselen trend çizgisine yaklaştıysa ya da dokunduysa;
- Sat eğer fiyat alçalan trend çizgisine yaklaştıysa ya da dokunduysa.
Zarar Durdur emirlerinin verilmesinin arkasındaki mantığı yukarıdaki görselde görülen piyasa durumunun örneğini kullanarak açıklayalım:
- Yanlış bir kırılma tarafından tetiklenmemesi için Zarar Durdur emrinin yeterli sayıda noktalar ile bir önceki düşük seviyenin altında verilmesi önerilir.
- Kar Al emri ilgili trend çizgisi (TP1) aralığındaki en yüksek fiyat seviyesine ya da önceki dalganın (TP2) yüksekliğine eşit olan mesafeye verilebilir.
Satış işlemlerinde bu mantığın tersi vardır.
Seçilen strateji ne olursa olsun Zarar Durdur emri düzgün bir şekilde nasıl verilir ve Kar Al emrinin nasıl verildiği konuları hakkında sizleri bilgilendirmiştik.
TÇ kırılması
Tüm trend çizgileri eninde sonunda kırılacaktır. Ancak, tüccarlar bu durumda bile kar fırsatını kaçırmazlar. Trend çizgisi kırıldığında nasıl ticaret yapılacağıyla ilgili bir strateji bu yüzden var.
Piyasa girdi koşulları:
- Alçalan trend çizgisi kırılmışsa, fiyat üstüne çıkmışsa ve fiyat diğer taraftan çizgiye tekrar dokunursa satın almayı düşünmelisiniz.
- Yükselen trend çizgisi kırılmışsa, fiyat altına düşmüşse ve fiyat diğer taraftan çizgiye tekrar dokunursa satmayı düşünmelisiniz.
Her iki strateji için de Zarar Durdur emirlerinin arkasındaki mantık benzerdir. Satın alma işlemi örneğini kullanarak inceleyelim:
- Zarar Durdur emri ilgili trend çizgisi aralığında en düşük fiyat seviyesinin altına verilmelidir.
- Kar Al emri trend çizgisi kırıldığında ulaşılan en yüksek fiyat seviyesine verilmelidir.
Benzer şekilde bu mantığın tersi satış işlemlerinde uygulanabilir.
Gösterge Ayarları
Başarılı bir algoritma sayesinde trend çizgileri isabetli bir şekilde tespit edilir. Bu yüzden tek bir seçenek ekledik – analiz edilmiş fiyat geçmişinin derinliği.
Trend Dönemi:
- Kısa – 300 mum;
- Orta – 600 mum;
- Uzun – 1200 mum.
Grafiğinizin arka plan rengine göre çizgilerinizin rengi otomatik olarak ayarlanır.
Projeksiyon uzunluğu – çubuklardaki tahmin edilen trend çizgi uzunluğu.
MT4/5’e AutoTrendLines nasıl eklenir
MT4/5 terminalinize Indicator (gösterge) yüklemek için aşağıdaki talimatları takip edin:
- AutoTrendLines isimli indicator (gösterge) dosyasını içeren ZIP arşivini sayfanın üstündeki linke tıklayarak indirin;
- Terminalinizdeki MQL4/5/indicators klasörüne dosyayı çıkarın
- MT4/5 terminalini yeniden başlatın;
- MT4/5 Navigator’ünde (Gezgininde) bulunan indicator (gösterge) adına çift tıklayarak indicator’ü (göstergeyi) çalıştırın;
- "Harici DLL alımına izin ver" kutusunu tikleyin ve "OK"a tıklayın;
- Gösterge grafikte görüntülenecektir;
- İhtiyaçlarınıza göre indicator’ün (göstergenin) ayarlarını değiştirin: CTRL+I yapın, listeden indicator'ü (göstergeyi) seçin ve "Inputs (Girdiler)" sekmesine geçin.
Indicator’ü (göstergeyi) yüklerken herhangi bir zorlukla karşılaşırsanız, lütfen detaylı talimatlara göz atın.